Amalgamsanering

Hvorfor bør man fjerne amalgam?

Amalgam består av 50 % kvikksølv, og fra amalgamfyllingene frigjøres det kontinuerlig kvikksølvdamp. Dette kan for eksempel være når du drikker noe surt eller varmt, når du pusser tennene eller når du tygger tyggegummi. Dette utgjør en konstant belastning på kroppen.

Mange blir syke av å ha amalgam i tennene, og langtidsvirkningene kan gi store helseproblemer for en del mennesker. Vi har mange pasienter med det som kalles “diffuse plager”, som har vært gjennom helsevesenet uten å få diagnose eller behandling.

Mange som kommer til oss har selv mistanke om at plagene skyldes amalgambelastning, og de ønsker derfor å fjerne amalgam under beskyttede forhold.

Hvor havner kvikksølvet?

Kvikksølvdampen kan gå via nervebanene til hjernen hvor det lagres, eller via lungene inn i blodet og til andre organer.

Ved graviditet overføres kvikksølv direkte til fosteret.

En blodprøve viser sjelden om det er mye kvikksølv i kroppen – fordi kvikksølvet ikke flyter fritt rundt i blodet, men lagres på ulike steder i kroppen.

 

Effekten av amalgam på tennene

Ved tilfeller der gullplomber er sammen med amalgamplomber kan det oppstå et fenomen som kalles oral galvanisme. Dette er strøm som går mellom fyllingene, og kan sammenlignes med et batteri.

Denne strømmen øker korrosjonen og frigjør dermed mer kvikksølv.

Amalgam utvider seg, noe som kan føre til sprekkdannelse i tennene. Sprekkdannelsen kan føre til ømhet ved tygging og ising.

I verste fall kan større eller mindre biter av tanna falle av. Videre gir amalgam en blålig/ gråaktig misfarging som skinner gjennom tannen.

Sikkerhetstiltak ved fjerning av amalgam

På Stemlandklinikken benytter vi oss av en rekke ekstra sikkerhetsmessige tiltak ved amalgamsanering:

  • kofferdamduk som isolasjon rundt tannen
  • ekstra sterkt avsug ved tannen (punktsug)
  • friskluftmaske over pasientens nese
  • Acetylcystein skyllevann før inngrep

Etter at amalgamet er fjernet

Som mange har erfart er det ofte ikke tilstrekkelig å fjerne amalgam i tennene fordi kvikksølv lagres i kroppen og vil ikke forsvinne av seg selv. En avgiftningskur er derfor nødvendig.

Vi samarbeider med leger og annet helsepersonell som har spesialisert seg på avgiftning.

Har du spørsmål?

​Vi har rask responstid og er alltid ​tilgjengelig for å svare på dine spørsmål.

Send oss en henvendelse via skjemaet, eller ring oss på telefon 22 830 830