Tannlegeskrekk?
Vi hjelper deg gjennom tannlegeskrekken
Noen sliter med tidligere traumatiske og vonde opplevelser, og trenger hjelp til å få opplevelsene på avstand. I slike situasjoner er det spesielt viktig for oss å lytte til deg og dine behov. Hvis vi skal kunne hjelpe deg er det viktig at du sier i fra til vårt personale hvordan du har det og hva du er engstelig for.
Det vi jobber med er kommunikasjon og forandring. Det vil si at vi guider deg gjennom tidligere opplevelser slik at du selv foretar en mental forandring. Vi hjelper deg med å sortere og finne hva som utløser og opprettholder tannlegeskrekken. Dette viser seg å være til stor hjelp.
Du kan bestille en konsultasjonstime for å gjøre et forandringsarbeid som kan avhjelpe din tannlegeskrekk. Vi kan også hjelpe deg med tannlegeskrekken mens du sitter i tannlegestolen.
Husk, det er alltid du som bestemmer når du er til behandling hos oss. I dag er moderne tannbehandling langt på vei smertefri. Nye metoder og teknikker gir behandling med et minimum av ubehag.
Bedøvelse kan nå settes uten smerte. Alt dette gjør at det kan være lettere for de med tannlegeskrekk å la seg behandle.
Om tannlegeskrekk
Tannlegeskrekk er vanlig, og minst 20% av de voksne i Norge har enten moderat eller sterk angst for å gå til tannlegen. Mange av disse er så redde at de verken greier å bestille time eller oppsøke et tannlegekontor. For noen har det gått så langt at de har unngått tannlegen i mange år. Da er det blitt en fobi, og det kalles odontofobi.
Det mest uheldige som kan skje hvis man har tannlegeskrekk, er at man unngår å gå til tannlegen. Hver gang man lar være å bestille time, avbestiller eller lar være å møte frem til en avtalt time, øker angsten. Hvis man i tillegg oppdager at det er noe galt med tennene, blir angsten enda større, og det blir enda vanskeligere å komme seg til tannlege. Folk som utvikler odontofobi får derfor ofte dårlig tannhelse.
Har jeg tannlegeskrekk?
Hvis du føler at du har tannlegeskrekk, og spesielt hvis du har tendens til å utsette, la være å bestille time eller at du stadig finner unnskyldninger for å avbestille eller ikke møte frem til tannlegetimene, da må du ta dette som et alvorlig tegn.
Tannlegeskrekk – hva kan jeg gjøre?
Hva kan jeg gjøre med min tannlegeskrekk? Hvis det er spesielle ting du vil at tannlegen skal gjøre eller ikke gjøre, f.eks. at du ønsker små pauser under behandlingen, er det viktig at du sier ifra, ellers kan angsten øke neste gang du er til behandling. Tannlegen ønsker å vite hva som er viktig for deg.
Hvilke tiltak finnes det for meg som har tannlegeskrekk? I løpet av de siste årene har tannlegene tatt dette problemet mye mer alvorlig enn tidligere, og mange har skaffet seg utdanning og spesiell kompetanse til å hjelpe pasienter med tannlegeskrekk. Ved universitetene i Oslo og Bergen drives det forskning på dette området, hvor tannleger og psykologer deltar. I dag er tannlegestanden derfor godt rustet til å ivareta pasienter med angst for tannbehandling.
Lystgass er et nyttig hjelpemiddel for mange som føler sterkt ubehag under tannbehandling. Under behandlingen puster man inn en blanding av lystgass og oksygen gjennom en nesemaske. Det virker beroligende og smertedempende, men vanlig tannbedøvelse er som oftest nødvendig for at det skal bli fullstendig smertefritt.
Også andre beroligende medikamenter kan være aktuelle i denne sammenhengen. Tannbehandling i narkose er også en mulighet for dem som ønsker det, særlig hvis behandlingsbehovet er svært omfattende og komplisert. Tannlegen din kan gi opplysninger om hvor man kan få behandling i lystgass eller narkose i ditt område.
Kilde: Senter for odontofobi, Universitetet i Bergen
Har du spørsmål?
Vi har rask responstid og er alltid tilgjengelig for å svare på dine spørsmål.
Send oss en henvendelse via skjemaet, eller ring oss på telefon 22 830 830